2007. november 2., péntek

gDesklets

Mivel mostanában sokat foglalkozom azzal, hogy még most is Windowst használó barátaimat végre jobb belátásra bírjam, itt van egy újabb progi, ami néhány Vistaról áttérő embernek hiányozhat.

A gDesklets képes szinte bármilyen információt megjeleníteni a számítógépünkről, na és a világról.:) Nagyon jól hozzá lehet formázni az információs panelek kinézetét az éppen használt háttérhez, témához.
Aki szereti a munkaasztalt csinosítani, az egész biztosan örömét leli majd benne.

Sokan azt hozzák fel ellenérvként az ehhez hasonló alkalmazások ellen, hogy pazarolják a rendszer erőforrásait. Persze ezzel bizonyos mértékig egyet kell hogy értsek, de aki valaha is használt Windowst, az csekélynek fogja találni, sőt, talán nem is fogja érzékelni a teljesítmény csökkenését.

Persze létezik másik alternatíva is, amit Conky néven érhetünk el, de azért voksoltam inkább a gDesklets-re, mert sokkal könnyebben kezelhető.
Természetesen ha érdekel valakit, és nem lusta ezen igényét felém eljuttatni, mondjuk egy hozzászólás formájában, akkor szívesen "telepítem", és ha kell be is "állítom" nektek a Conkyt!


Térjünk vissza a gDesklets-re! Sok cucc elérhető hozzá a weblapon: http://www.gdesklets.de/, de aki nem átlagon felül kíváncsi, annak elég lesz az alap kínálat.

Telepítése Ubuntu alatt a már ismert Synaptic-al nagyon egyszerű, de aki szeret nosztalgiázni az használhatja konzolban a: sudo apt-get install gdesklets
módszert is.

Más Linux disztribúciók alá letölthető, a már fentebb említett címről.

Ha valaki akadályba ütközne a beállítással, az kérem jelezze, szívesen segítek!

2007. október 31., szerda

muCommander

Ha már a kétpanelos fájlkezelőknél tartunk, mutatok még egy alternatívát. Ez nem más mint a muCommander.

Már régebben felfigyeltem rá a Linuxbox.hu oldalon, de nem próbáltam ki.
Érdekessége, hogy Java-s, és bevallom ez az oka annak is, hogy eddig nem foglalkoztam vele. Most azonban, hogy kicsit jobban megnéztem, nagyon is tetszik!

Mindent tud amit a nagyok, és igen könnyen konfigurálható. Azok nagy örömére akik hadilábon állnak az angollal, jelenthetem, "beszél" magyarul is!! Nagyon informatív, és a sebességére sem lehet panasz.

Ubuntu csomag nem létezik belőle, viszont deb igen, így könnyen telepíthető Ubuntura. Ha nincs még fent a Java környezet, akkor van még egy pici plusz munkánk.
A Java működéséhez három csomagot kell telepíteni: sun-java6-jre, sun-java6-plugin, sun-java6-fonts
Ezt megtehetjük a Synaptic csomagkezelővel, vagy parancssorból az alábbi módon: sudo apt-get install sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-fonts
Itt el kell fogadnunk majd a licenc szerződést, úgyhogy ha bármit kérdez, nyugodtan válaszolj igennel!:)))

Ha minden rendben zajlott, jöhet maga a muCommander. A deb csomagot innen
töltheted le, majd sima dupla klikkel telepítheted. Ha egyéb linuxod van, látogasd meg a progi hivatalos oldalát (http://www.mucommander.com/), itt más csomagok is elérhetőek. Persze a Java miatt platformfüggetlen, így akár Windows alatt is futtatható.

Nem helyez ki semmilyen indítóikont, így azt neked kell. Ha asztalra szeretnéd csak klikk jobb egér gombbal, majd válaszd az indítóikon létrehozása lehetőséget. A parancs-hoz írd ezt: mucommander.

Ha kérdés van tedd fel, ha véleményed akadt, azt se tartsd magadban!:)))

2007. október 29., hétfő

Krusader

Szerintem mindenki belátja, hogy a fájlok és meghajtók kezelése mindenképpen két panelos fájlkezelőn valósítható meg a legegyszerűbben. Ha ez nem áll rendelkezésre, bizony nagyon nehéz az ember dolga, különösen ha Windows rendszerről tér át, hiszen ott úgy elterjedt a Total Commander nevű program, hogy sokan azt képzelik, hogy része Bill rendszerének. Pedig ez egy fizetős progi, amit ingyen csak korlátozott funkciókkal használhatunk.

Sajnos az Ubuntu terjesztés ilyet nem tartalmaz alapból, de semmi gond, hiszen percek alatt telepíthetünk egyet, egy olyat ami nem kerül pénzbe, és így is élvezhetjük minden lehetőségét! Az én kedvencem a Krusader.


Mindent tud amit a nagyok, semmivel nem marad el a Windows-os konkurenciától, és a kinézetét is teljesen az ízlésünkre formálhatjuk. Természetesen tudja kezelni az FTP eléréseket is, méghozzá igen simulékony formában. Igazán profin kezeli a tömörített fájlokat is, bármilyen külső tömörítő programot be lehet álltani.
Van külön lemezcsatolás kezelő programja, és grafikusan képes megjeleníteni a vinyók kihasználtságát is.
Na és ha ez sem elég, ráadásul tud magyarul is!

Ubuntu felhasználók meg találhatják a Synaptic csomagkezelőben, egyéb Linuxot használók pedig letölthetik az "eredeti" oldalról:
http://krusader.sourceforge.net/index.php

Egyébként ha jól tudom, létezik belőle UHU csomag is, de ezt majd SPétör barátunk (talán nem haragszol hogy így hivatkoztam rád) megmondja. :)))