2009. szeptember 2., szerda

Exaile - Megszólal a gép...

Az Exaile nem más, mint egy médialejátszó alkalmazás, és bár tudom hogy nem éppen új projekt, mégis jónak látom ha írok róla, hiszen szerintem méltánytalanul háttérbe szorul a rengeteg hasonló alkalmazás mellett.
Régen kizárólag az Amarok  lejátszót használtam, de mivel ez egy KDE alá írt program, rengeteg "függőséget" kellet telepítenem Gnome alá, így elkezdtem keresni az alternatívákat.
Az Exaile nem is titkolja, hogy egy Amarok klón, így szinte mindent tud amit a "nagy" példakép, viszont GTK-n teszi mindezt.


A felület is nagyon hasonlít az Amarokéra, így ha azt megszoktuk már, nem lesz gond áttérni.
Nagyszerűen kezeli a nagyméretű zenegyűjteményem, letölti és megjeleníti az  aktuálisan játszott album borítóját, a dalszövegeket, és akár a gitár tabokat is. Kommunikál a Last.fm oldallal, így feltölti profilunkra az éppen hallgatott nótákat, vagy hallgathatjuk segítségével az ottani rádió "állomásokat".
Okos program, csak töredékét említettem itt a lehetőségeinek, és van még egy nagy előnye az Amarokal szemben, nevezetesen hogy sokkal kisebb az erőforrás igénye.

Minden általam kipróbált disztribúció alap tárolójában megtalálható, így telepítése nem okozhat gondot a csomagkezelő segítségével, de ha mégis, itt a hivatalos oldal:

2009. augusztus 30., vasárnap

Ami megváltozott...

Mandriva Közösség Aki régóta hűséges olvasója kis tapasztalatgyűjteményemnek, az tudja hogy évek óta elkötelezett felhasználója voltam az Ubuntunak.
Mostanra azonban kezdtek idegesíteni benne kis apróságok, például azok az érthetetlen belassulások, amikre nem találtam sem okot, sem megoldást.
Több hónapig próbálgattam különböző disztribúciókat, és hosszas tesztelés után végül úgy döntöttem, hogy mostantól a Mandriva mellett teszem le a voksomat.
Hogy miért éppen Mandriva? Egyszerű.
Gyors, stabil, nagyszerű vezérlőpultot tartalmaz, rendelkezésünkre áll egy tűzfal, amely csak működik és kész, valamint kiválóan kezeli a mobil netet, ami most az egyetlen lehetőségem a "háló" elérésére.
Kicsit féltem az RPM alapú csomagkezelőtől, hiszen sokak szerint lassú, de ebben is pozitívan csalódtam, és ráadásul a Red Hat alapnak köszönhetően hihetetlen sok csomag áll rendelkezésünkre.
Teszteltem KDE felülettel is, bár köztudott rólam hogy nem tudok megbarátkozni vele, és ez sajnos most sem változott. Nem mondhatja senki hogy nem adtam neki lehetőséget:), és nem érzelmi okok miatt zárkózóm el tőle, hanem mert az én gépemen lassabb a Gnome felületnél.
Tehát Mandriva és Gnome az új szerelem....

Még annyit azért hozzátennék, hogy eszem ágában sincs lehúzni az Ubuntut, hiszen nagyszerű rendszer, rengeteg barátom használja nagy megelégedéssel, és én támogatom őket, hiszen van valami amit az "Ubi" tud legjobban! Nevezetesen az embereket meggyőzni, csoportba gyűjteni, és elkötelezetté tenni a Linux-al szemben, és én főleg ezért tartom még mindig a legjobb "kezdő" rendszernek...

Töltsd le a Mandrivát, és próbáld ki!