2007. december 28., péntek

Arany!

A HUP (Hungarian Unix Portal) 2007-es szavazásán a "Kedvenc Linux disztribúció" kategóriában a 2006-os évhez hasonlóan ismét az Ubuntu győzedelmeskedett!

Gratulálok!

BitTornádo

Néha töltögetek bittorrent segítségével, de igazából még nem alakult bennem, hogy melyik kliens progit használjam. Próbáltam sok mindent, de vagy ezért, vagy azért, nem igazán tetszett egyik sem.
Megtapasztaltam a két szélsőséget, a nagy , nehézkes, túlcicomázott Azureust, és a nuku infó BitTorrent-et is.
Most olyat kerestem, ami a lehető legegyszerűbb, de mégis rendelkezik kellő hangolhatósággal, és ellát a szükséges információkkal.

Persze semmi sem biztos, de talán rátaláltam!
Választásom a Python nyelven íródott BitTornado-ra esett amely pici, gyors, de majdnem mindent tud amit a nagyok. Sokaknak elsőre idegennek tűnhet a sok fura fájlkiterjesztés(py), de nem kell megijedni, a Linuxhoz mindig közel állt a Python! Például Ubuntu barátunk grafikus telepítője is ezen a nyelven íródott.


A forrást le lehet tölteni a hivatalos oldalról, telepítése pedig nagyon egyszerű.
Ha nincs fent Python, telepíteni kell, pl így:
sudo apt-get install libwxgtk2.2-python
Ezután kicsomagolás, majd install így:
sudo python setup.py install

Számtalan parancssoros lehetőséget kínál a program, de ha nem akarunk mást csak letölteni, érdemes létrehozni egy indíróikont, melyben a parancshoz ezt írjuk: /usr/bin/btdownloadgui.py
Így induláskor bekéri a letöltésre hivatkozó torrent fájlt, majd a mentés helyére kérdez rá.
Előbb ellenőrzi a cucc sértetlenségét, majd indítja a letöltést.
Az ablakon lévő kék színű hivatkozásokkal sok hasznos beállítás érhető el, érdemes őket átböngészni.

Sajnos Magyar nyelvű változatot nem találtam, de a program egyszerűsége miatt nem fogjátok érezni ennek hiányát.

Gyors letöltést!

2007. december 25., kedd

Telepítés Forrásból

Bizonyos programok nem érhetőek el csomagban, hanem a fejlesztők forráskód formájában bocsátják a rendelkezésünkre. Ezek általában tar.bz2, vagy tar kiterjesztést kapnak.


Az ilyen fájlokat vagy dinamikus hivatkozásokat használó, vagy statikus alakban érhetjük el.


A dinamikus hivatkozásokat (dynamically linked) tartalmazó szoftver nem foglalja magában a szükséges programkönyvtárakat, hanem ha kell meghívja azokat a rendszerből. Ez az elterjedtebb, hiszen helytakarékos, azonban megvan a maga hátránya is! Nehézkes a függőségek kielégítése, és gyakran kénytelenek vagyunk az alkalmazás igényei miatt régebbi verziójú programokat is telepíteni.


A statikus (static) szoftver tartalmazza a szükséges programkönyvtárakat, így nincsenek függőségi gondok, ezért viszont a nagyobb helyigénnyel kell fizetnünk. Ennek ellenére én ajánlom ennek használatát ha elérhető!


Amikor letöltünk egy „forrást”, érdemes szétnézni a weblapon, hiszen gyakran leírják milyen programokat kell telepítenünk ahhoz, hogy sikerüljön a szoftver lefordítása.


Ha ezzel megvagyunk, és már a vincseszteren csücsül a forrást tartalmazó fájl is, első lépésben ki kell csomagolni. Ezt érdemes a főkönyvtárban tenni, és innen természetesen minden parancsot root-ként kell kiadnunk (sudo).


Ezután belépünk a programot tartalmazó könyvtárba a cd parancs használatával.


Itt érdemes szétnézni, hiszen kell lennie valahol egy a telepítés leírását tartalmazó fájlnak, mivel ez szoftverenként bizonyos mértékben eltérhet.


Mostantól az általános eljárást írom le. Ez többnyire működik:)


Add ki a ./configure parancsot. Ez különböző beállításokat hajt végre, majd létrehozza a Make fájlokat, melyek a telepítéshez szükségesek.


Ha nem érkezik semmilyen hibaüzenet, akkor gépeld be a make parancsot. Tulajdonképpen most hajtod végre a forrás lefordítását, az-az létrehozod a futtatható fájl. Ez a gép teljesítményétől függően sokáig eltarthat. Érdemes közben figyelni a képernyőt, hogy nem jelenik e meg valamilyen hibára utaló üzenet. Gyakran ilyenkor derül ki, hogy hiányzik valamilyen fontos programkönyvtár.


Ha visszakapjuk a parancsjelet, adjuk ki a make install parancsot! Ez a művelet telepíti rendszerünkre a lefordított programot.


Ezután érdemes letakarítani a rendszerről a fordítás során felgyülemlett szemetet, a make clean paranccsal, így elkerülhetjük Linuxunk felesleges „hízását”.


Kész vagyunk! Most a program nevének begépelésével elvileg el kell indulnia. Természetesen hozhatunk létre az asztalon, vagy a startmenüben indítóikont is, ha úgy tartja úri kedvünk:)


Sajnos senkit nem biztosíthatok arról, hogy a leírt eljárás minden disztribúciónál, ill. minden forrásban elérhető szoftvernél működni fog. A leggyakoribb hiba a szükséges függőségek hiánya.



Tamásnak ajánlva!;)


2007. december 23., vasárnap

TrueCrypt GUI (tcgui)

Régebben írtam már a TrueCrypt nevű programról, amely egy fájlok titkosítására alkalmas, szerintem nagyszerű alkalmazás.
Talán pár embert elrémisztett az, hogy csak parancssoros változat érhető el, bár valójában még így is igen egyszerű volt a kezelése. Most végre ők is kipróbálhatják mire képes, hiszen találtam hozzá egy GUI-t, Magyarul mostantól egy egyszerű grafikus felületről érhetjük el szolgáltatásait.

Tud Angolul és Németül, sajnos Magyar fordítás egyenlőre nincs.
A telepítő tar.gz formátumban, vagy forrásban érhető el a hivatalos oldalon.

Ha valami nem érthető, kérdezz bátran!

Boldog Karácsonyt!


Ezúton szeretnék minden hűséges, és nem hűséges:) látogatómnak, továbbá az összes Magyar Linux felhasználónak boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánni!

HP