2008. március 28., péntek

Hangos Pingvin


Mindig is érdekelt a multimédia, és mostanában egyre több olyan megoldandó feladat akad, amely alkalmat ad ennek a számomra alig ismert területnek a feltérképezésére. A múltkoriban videókat babráltunk, itt az ideje a hangokkal való ismerkedésnek!

A feladat a következő! Adott egy DVD lemez, amelynek hanganyagát kell leszedni, azt szerkeszteni, majd felírni hagyományos audió CD-re. Elvárás hogy a használt programok grafikus felülettel bírjanak, hiszen amint már tudjuk, elsősorban a kezdő Linuxosokat szeretném segíteni.
Erről valahogy az a mondás jut eszembe, hogy "segíts magadon..." :).


Tehát szedjük le a hangot a DVD-ről. Ez olyan egyszerűen hangzik, nem gondoltam hogy mégis ilyen nehezen találom majd a nekem tetsző megoldás! Sok órás Google nyúzás után találtam csak rá a megoldásra, ami valójában mindvégig az orrom előtt hevert. Meglepő, de ezt nem más, mint a mindenki számára ismert VLC (VideoLAN Client) szolgáltatta. Ez a nagyszerű alkalmazás azon túl hogy kiválóan megbirkózik szinte bármilyen multimédia formátummal, az un. varázslók segítségével lekapja nekünk a hangot is!
A Fájl menüben található pontra klikkelve a következő ablak nyílik meg:

Válaszd a képen látható menüpontot,
majd NEXT!

A következő ablakban klikkeljünk a Válasszon gombra, majd a felugró párbeszédpanelen válasszuk a Lemez fület, majd jelöljük ki a DVD pontot, és OK.

Ezek után lehetőségünk van kiválasztani, hogy a DVD-n található hangot, vagy videóanyagot akarjuk-e átkódolni. Miután kiválasztjuk a hangot, lehetőségünk nyílik formátumot választani. Én most a tömörítetlen(uncompressed) formát választom, hiszen ezt utána könnyen szerkeszthetem minőségromlás nélkül.
Még kettő klikk, és már adhatjuk is meg a a fájlnevet, ami után indul is a munka!

Ha ott csücsül a vincseszteren az áhított vaw kiterjesztésű fájl, akkor nincs más hátra mint kiszedni belőle a felesleges részeket, feldarabolni trackekre és elmenteni a kívánt formátumban.
Erre több profi alkalmazás is létezik Linux alatt, de nekem több okból is az Audacity a befutó. Hogy miért? Egyrészt meglepően gazdag funkciókínálata ellenére is könnyen kezelhető, az alapvető feladatokat bárki percek alatt megtanulja, másrészt mindezt Magyarul teszi!

A vágás végeztével szinte bármilyen formátumba exportálhatjuk a fájl, én a minőség megtartása érdekében maradtam a tömörítetlen hangnál.
Az Audacity használatát nem akarom itt taglalni, hiszen egyrészt nem értek hozzá, másrészt azt hiszem könyvet lehetne írni róla! :D

Az így elkészült fájlt, fájlokat a K3B segítségével percek alatt CD-re írhatjuk, és már munkánk végére is értünk!

Ugye nem is nagy ügy! ;)

Minden általam említett program megtalálható az Ubuntu tárolókban!

2008. március 24., hétfő

Fejléc

Jó pár kiváló munka érkezett kérésemre, aminek nagyon örülök! Most kiválasztottam egyet, ami bevallom nagyon tetszik, de egyáltalán nem biztos hogy végleg ez marad.
A most látható fejléc Dennis munkája, de WatcherS is sokat dolgozott, sőt jelenleg is dolgozik egy másik elképzelésen!
Most igazán sajnálom hogy csak 1 fejléc lehet egyszerre!
Még egyszer szeretném megköszönni hogy ilyen gyorsan reagáltatok, és fáradságot nem kímélve készítettétek a jobbnál jobb munkákat!

2008. március 23., vasárnap

Fejlécet szegény HP-nak! :)

Akik régebben olvasgatják bologomat, azok tudják hogy a grafika a gyengém. Volt itt már néhány fejléc az oldalon, de egyik rondább lett mint a másik, így most segítséget szeretnék kérni!
Ha valaki úgy érzi lenne kedve tervezni a blog számára egy egyszerű fejlécet, azt kérem tegye meg! Egyébbel nem tudom meghálálni, csak azzal hogy feltüntetem a készítő nevét, elérhetőségét, ki hogyan szeretné.
770x134 legyen a mérete, és PNG a formátuma. Az egyetlen formai kitétel, hogy szerepeljen benn a következő felirat: "HP Linux Blogja", és a lehető legegyszerűbb legyen, na meg persze illeszkedjen az oldal hoz. Ez már három :)
A kész munkákat küldjétek a következő címre: haris.pal@hotmail.com

Előre is köszönöm a segítséget!

HP