2008. március 15., szombat

Ubuntu Tweak 0.2

Nemrég olvastam erről az érdekes, és nem utolsó sorban hasznos programról a Linuxbox.hu-n. Amiért most én is írok róla, az egyrészt hogy nagyon jó kezdeményezésnek tartom, másrészt hogy segítsem az Ubuntu felhasználókat a telepítésben.


Amiért tetszik az az, hogy nagyszerű fegyvert ad az olyan Ubuntu felhasználók kezébe, akik nem tudják, és nem is akarják mélyebben belevetni magukat a rendszer rejtelmeibe. Sok olyan beállítást eszközölhetünk egyetlen klikkel, melyhez eddig konfigurációs fájlokat kellett szerkesztgetni.

A program jelenleg csak Gnome környezethez érhető el, de a fejlesztők azt ígérik, hogy a korai fejlesztési stádiumban lévő alkalmazás később szélesebb körben lesz alkalmazható. Ígéretük szerint rengeteg funkcióval fognak bővülni az újabb kiadások, amit könnyen figyelemmel kísérhetünk, hogyha felvesszük a szoftverforrások közé az Ubuntu Tweak hivatalos oldalán található tárolót. Itt részletes leírást is találunk a telepítéshez, ezért ezt nem írom le.

Néhány lehetőség:

  • Rendszer és felhasználói információk
  • Munkafolyamatok és automatikus indítások
  • Munkaasztal és Compiz babrálás
  • Felhasználók személyes mappáinak beállítása, átnevezése
  • Gnome, Nautilus és energiakezelési beállítások
  • Biztonság
Talán érdemes külön megemlíteni az energiakezelési lehetőségeket, hiszen ennek segítségével nagyszerűen optimalizálhatjuk laptopunk energiafelvételét.

Tudom hogy nagyon sok "régi" Linuxos elítéli az ehhez hasonló programokat, de véleményem szerint pont ilyenek kellenek a Linux terjedéséhez!

2008. március 9., vasárnap

Kiwi Linux, avagy európai Ubuntu


Csak nem bírtam ki, hogy ne próbáljak ki még egy Ubuntu variánst, nevezetesen a Kiwi Linux-ot.
A Kiwi mint európai Linux vált ismerté, hiszen kolozsvári Ubuntu fejlesztő, Monoses Jani hozta létre a Magyar és Román Linux felhasználókat megcélozva.
A legújabb 8.03-as verzió a Magyar a Román és az Angol nyelv mellett támogatja már a Németet is. Ezen nyelvi csomagok megtalálhatóak a Cd-n, így telepítés közben nem kell a netről töltögetni, ezzel a telepítés ideje jelentősen csökken.

A nyelvi csomagok mellett még jelentős mennyiségű plusz csomagot is telepít a Kiwi az alap Ubuntu telepítőhöz képest. Alapból kapjuk az mp3, a DVD valamint a flash lejátszásához szükséges csomagokat, kódekeket. Természetesen a Firefox böngésző is fel van vértezve minden szükséges kiegészítéssel, mint a Java, a flash vagy az Mplayer plugin.
Az európai terjesztés egyik előnye, hogy a licencek miatt felkerülhet a msttcorefonts is, és természetesen fel is kerül!:)

Van még pár apróság, amit érdemes megemlíteni! A boot cd ahogy elindul, azon nyomban felkínálja a nyelvválasztást, ami nagyon jó, főleg ha valaki hadi lábon áll az Angollal.

Van még egy menüpont (Installer Only), amely lehetővé teszi a rendszer telepítését olyan gépekre is, amelyek csak 256mb rammal rendelkeznek, így aztán nem kell alternate CD.

Kellemes zöld Kiwis GDM fogad minket bejelentkezéskor, kár hogy a rendszer témája alap Ubuntu. Jobb lenne az "érzés", ha itt is lenne valami csinos zöld téma.

Alapból van mc, ami nekem szent! :) Persze mondhatjuk hogy fél perc feltenni apt-get segítségével, de mi van ha nincs internet!?
Alap a Pidgin is, és fent van az Unrar csomag is.

Még egy kedvesség, hogy végre van grafikus GUI a pppoeconf-hoz, ami nagyon leegyszerűsíti egy kezdő számára az ADSL beállítását.

Ezektől eltekintve van egy Ubuntum.:)))

Összességében jó a benyomásom, nagyon jól felszerelt a rendszer. Kezdőknek és olyan Linux felhasználóknak akik nem rendelkeznek internet eléréssel mindenképpen jó választás lehet! Szerintem kezesebb min a LinuxMint!

Képre klikkelve eljutsz a hivatalos weblapra: