2007. november 9., péntek

Ripper X

Nosza, készítsünk mp3-at régi CD-inkből, hogy megőrizzük azokat az utókornak.:) Létezik erre a célra számtalan alkalmazás Linux alá, mindnek megvan a maga előnye, és hátránya is persze.

Az én kedvencem a Ripper X, aminek nagy előnye a könnyű, egyértelmű kezelés, hátránya az, hogy nem tud magyarul.


Ha beraksz egy új CD-t amin vannak audió trackek, csak rá kell klikkelni a Scan gombra, és máris beolvassa azt. Ha ezek után a CDDB gombot választod, utánanéz az internetes adatbázisban az adott albumnak, és ha megtalálja, minden nótát elnevez. Kijelölöd mi kell róla, és nyomhatod is a Go!!! gombot!

Ha nem állítasz semmit, alapnak a lame dekódert választja, és a ~(saját) könyvtárba ment, mp3 formátumban, és 128 kb/s-os bitrátával. Persze bármit felül lehet bírálni a Config menüben.

Ubuntun előbb telepítsd a lame csomagot terminál, vagy Synaptic segítségével, majd ezek után a ripper x-et.

A telepítéshez ITT találsz segítséget!

2007. november 6., kedd

Programok Telepítése Ubuntu alatt

Elsősorban lustaságom ösztönöz arra, hogy megírjam ezt a bejegyzést. Igyekszem rendszeresen olyan programokról beszámolni, melyek megkönnyítik a kezdő linuxosok dolgát, arra is odafigyelve, hogy a gyakran használt Windowsos alkalmazások alternatíváit is felvonultassam.
Eddig az volt a szokásom, hogy mindig leírtam a telepítés módját, de ez kicsit nyűgössé kezd válni, hiszen ezerszer ismételtem ugyanazokat a lépéseket. Mostantól elég lesz hivatkoznom erre a cikkre!:)))
Nézzük csak, milyen módokon telepíthetünk programokat Linuxra, különös tekintettel Ubuntura!

Az alap mindig a Synaptic, ha a grafikus megoldásokra törekszünk! Ez igaz több Linux disztrora is, pl. az UHU-ra is.
Itt egyszerű három lépéses megoldást alkalmazhatunk:
Keresés
Kijelölés
Alkalmazás


A következő megoldás a Linuxos klasszikus, amikor terminállal telepítünk. Elsőre talán idegennek tűnhet a szinte üres, karakteres felület, de nem őrdöngőség ez sem. Aki valaha használta a DOS-t, az hamar otthonosan érzi majd magát, sőt, szeretni is fogja!
Debian alapú rendszernél az apt-get parancs segítségével tudunk közvetlenül a "tárolókból" programot telepíteni.
A teljes parancs:
sudo apt-get install csomagnév
A "sudo" azért szükséges, hogy rendszergazdaként indíhatsuk az apt-get parancsot. Kérni fogja természetesem a jelszót mielőtt bármit is tenne.
Megkeresi a csomagot, majd informál minket annak méretéről, és megkérdezi kívánjuk e telepíteni. Ha "y" a válasz, letölt majd telepít.


Amikor nem található valamely csomag a Synaptic-al, akkor kénytelenek vagyunk letölteni egy un. csomagfájlt, és azt kézzel telepíteni.
Törekedjünk arra, hogy *.deb kinézetű legyen a fájlt. Ezt ha már a gépen van, nagyon egyszerű telepíteni.
Csak el kell indítani a fájlkezelőt, és az adott fájloz navigálni, majd azon duplát klikkelni a bal egérgombbal. Ennek hatására elindul a csomagkezelő, és innen már minden egyértelmű.
Itt is létezik terminálos megoldás (dpkg), de ez nem kezeli automatikusan a függőségeket, ezért nem ajánlom kezdőknek.

Ha az általunk erősen vágyott csomag nem érhető el *.deb formában, akkor szinte biztos hogy megtaláljuk *.rpm fájlként. Ezt sok nagy Linux disztro használja, de az Ubuntu alapból nem kezeli. Van azonban megoldás, hiszen létezik egy program, ami átalakítja debbé, majd telepíti is.
Ez pedig az alien.
Használata terminálban egyszerű:
sudo alien -i csomagfájl.rpm
Sajnos nem garantálható hogy minden így telepített csomag működni fog, de a tapasztalatom az, hogy az esetek túlnyomó többségében jól funkcionál.

Természetesen vannak egyéb lehetőségek, például a forrásból történő telepítés, amely a Windowshoz szokott felhasználónak szokatlan és idegen, de Linux alatt megszokott dolog. Azonban ezzel egyenlőre nem kívánok foglalkozni, hiszen ez egy kezdőknek szánt blog. Később ha lesz rá igény, ígérem kivesézem a témát, mint ahogy a további lehetőségeket is!

Ha kérdés merül fel, szívesen válaszolok...

2007. november 4., vasárnap

Bluetooth Telepítése

Levélben kérdezte egy ismerős, hogy miként tudja működésre bírni bluetooth adapterét Ubuntu alatt.
Nagyon egyszerű!

Synaptic csomagkezelőben keressünk rá a "bluetooth" szóra, majd válasszuk telepítésre az alábbi csomagokat:
bluez-utils
gnome-bluetooth

Kérni fogja pár függőség telepítését, bátran engedjük. Ha ezzel már megvagyunk, működnie kell!
Indítsuk el a fájlkezelőt, majd klikkeljünk a jóbb egérgombbal a küldeni kívánt fájlra. Itt válasszuk a "bluetooth" lehetőséget


A küldésre klikkelés után már megy is a fájl.

Ha telefonról akarunk küldeni valamit, akkor az Alkalmazások/Kellékek/Bluetooth fájlmegosztás nevű alkalmazást indítsuk el. Ennek hatására meg kell jelennie egy kis bluetooth jelet formázó ikonnak a panelon, valahol az óra mellett.
Ha minden ok, most már megtalálja a pc-t a telefon.

Egy noname bluetooth adapter, és egy Nokia 6600 telefonnal segítségével teszteltem.

Talma Világbajnok!

Tudom hogy nem témája ennek a blog-nak a gyorsasági motoros világbajnokság, de magyarként nem tudom megállni, hogy ne fejezzem ki örömöm!
Talmácsi Gábor a Valenciában elért második helyével 2007-es év VILÁGBAJNOKA lett! Aki látta a versenyt, az tudja min mentem keresztül!:)))

Azt gondolom, hogy bátran gratulálhatok minden Magyar Linux felhasználó nevében!

Gratulálunk Talma!!!