2008. február 23., szombat

Csípős Pingvin (Avagy Linux Mint)


Tudom hogy mostanában megritkultak a bejegyzések, de sajnos eléggé összejöttek a dolgok...
Időm sokkal több eztán sem lesz, de azért történt pár dolog, ami jót fog tenni blogozó kedvemnek. A legfontosabb talán, hogy mától egyedüli felhasználó vagyok saját gépemen, így aztán végre kedvemre tönkre vághatok naponta akár több operációs rendszert, és erről be is fogok számolni!:)

Kezdetnek Úgy gondoltam, hogy egyik olyan Linuxot helyezem sajátos mikroszkópom lencséje alá, amelynek alapjául kedvenc disztribúcióm szolgál, nevezetesen az Ubuntu.

Ezt a cikket bevezetőnek szánom, kell néhány nap ahhoz, hogy képet alakíthassak ki erről a nekem talán kicsit túlságosan is zöld disztribúcióról.

Néhány dolgot azért leírok, ami amolyan első benyomásként most hirtelen az eszembe jut. Kezdetnek annyi, hogy a telepítés teljesen fájdalommentes, bár a Magyar nem választható a live CD nyelveként, de a telepítő már futhat anyanyelvünkön. Ez a folyamat semmiben nem különbözik az Ubuntun megszokottól, Senkinek nem fog gondot okozni.
Én a Gnome asztalkezelős változatot töltöttem le, így az első indításkor a GDM bejelentkezéskezelő fogad.

Csinos a grafika, szerencsére inkább elegáns MINT:) csicsás. Az első meglepetés rögtön a bejelentkezésnél érkezik, hiszen ROOT jelszót kér, amit egyébként nem kötelező megadni. Ez szokatlan, hiszen az Ubuntu arról híresült el, hogy nincs külön ROOT, az az rendszergazda felhasználó.
Terminál ablakban kipróbálva a su parancsot kiderült, hogy valóban be lehet lépni rendszergazdaként, ami szerintem kényelmesebb mint az állandó sudo-zás.

A mai bevezető végére még egy apró érdekesség. A terminálban Shakespeare idézetek jelennek meg!:) Ez nagyon tetszik!

Linux Mint Oldala: http://linuxmint.com/

Folyt köv. (Hamarabb MINT gondolnád:)