2008. február 16., szombat

Törmelék Adatok

Egy barátom aki nemrég tért át Microsoft gyártmányú :) rendszeréről szívem csücskére, az az Linuxra, nemrég felhívott hogy szeretné töredezettség mentesíteni (defragmentálni) a vinyót.:) Nem találta sehol az erre szolgáló programot...
Nem is csoda, hiszen ilyen nem létezik!
Ennek az az oka, hogy a Linuxon használt fájlrendszerek képesek alacsony szinten tartani a fragmentációt, és ehhez semmi más nem kell, csak elég szabad hely a lemezen. Általában azt mondják, hogy 10%-nál kevesebb hely már nem egészséges, de az igazán optimális a 25%!
Ismét egy ok, amiért szeretjük a Linuxot!:)

Ha mégis azt gyanítjuk hogy a lemez "töredezett", le kell menteni adatainkat, majd formatálni, ezek után visszamásolni mindent.
De erre nekem még soha nem volt szükségem.

2008. február 13., szerda

Ubuntu a Noteszen

Tegnap telepítettem először Ubuntut laptop-ra. Izgatott a dolog nem kicsit, de végül már nem élveztem annyira.:)
Ubuntu 7.10 volt a kiszemelt, amit egy hölgy választott frissen vásárolt Fujitsu Simens márkájú gépére, és szeretném kihangsúlyozni, hogy az ő döntése volt, én egy szóval sem beszéltem rá! Asztali gépére is én telepítettem anno, és már fél éve nem látott Microsoft dizájnt!
Biztos bele is szeretnék, ha már nem történt volna meg öt éve!:)

De térjünk a tárgyra!
A telepítő CD nem indította a gnom-ot, csak villogott a képernyő. Kipróbáltam többféle felbontást, de mindegyikkel ez volt a helyzet. Gondoltam hátha a gép a hibás, így kipróbáltam egy Goblinx live-cd-vel is, de az gond nélkül működött.
Letöltöttem az alternate CD-t, amiről telepítettem, persze újraindítás után jött ismét a vibráló képernyő, és még karakteres konzolra sem enged váltani! Nagyon bosszús lettem ám!
Live CD-ről szerkesztettem végül át az xorg.conf fájlt, és innen frankón megy. Erre varjatok gombot!
Bevallom buta vagyok a laptop-hoz, soha nem volt ilyen kütyüm, így nem nagyon értem a dolgot. Remélem akad valaki aki kisegít, és elmagyarázza mi volt ez!