2008. február 27., szerda

Kegyelem...

Úgy döntöttem, hogy egyelőre megmentelek bennetek a szörnyű fejléc dizájnomtól! :) Koncentráljatok a tartalomra!

Cím Nélkül ;)

Ismét rá kellett döbbennem, hogy borzalmasan béna vagyok a grafikához. Ízlésem kb. annyi van, mint egy varangyos békának!:)
Legújabb fejlécemmel valószínűleg sikerül elnyernem a legrondább weblap címet, de higgyétek el, keményen dolgoztam érte!
Mindenkitől elnézést!:)

Egyik kedves látogatóm felhívta a figyelmemet rá, hogy nem működik az RSS. A hiba javítva, megtaláljátok az oldal alján!

2008. február 26., kedd

Linux Mint finish

Ígértem egy rövid összefoglalót a Linux Mint-ről, melynek használatát 1-2 napon belül befejezem. Bevallom, nem lett a kedvenc disztribúcióm, de ezt okozhatja az is, hogy majdnem egy éve Ubuntuzom már, és most furcsa 1 másik rendszert használni napi rendszerességgel.

Tudjuk hogy itt is az Ubuntu az alap, de ha nem tudnánk akkor is nyilvánvaló lenne már a telepítésnél.
Találtam rengeteg jó fejlesztést, amely tovább javítja az asztali Linuxok kezelhetőségét, de voltak olyan dolgok is melyben szerintem az alap Ubuntu a jobb.

Nekem tetszik hogy van ROOT felhasználó, bár tudom hogy ebben sokan nem értenek velem egyet.
Érdekes ahogy a frissítés kezelő jelzi az adott frissítések fontosságát, igaz nem nagyon látom értelmét, hiszen az átlag felhasználók úgyis felraknak minden felkínált frissítést válogatás nélkül, és a Linux Mint egyértelműen őket célozza.
A hardverek felismerése mintaértékű, ahogy ezt az Ubuntu alapú rendszereknél már megszokhattuk. Megy alapból a 3D támogatás, és persze az integrált Compiz is végzi a dolgát.
Nagyon aranyos ötlet, amit már az előző írásomban említettem, hogy a parancssoros terminál egy idézettel indul. Igaz Angol nyelvű, de így is tetszik!

Sajnos a Mint Magyarítása nem teljes, bár a fontosabb dolgokat anyanyelvünkön olvashatjuk, így ez nem igazán zavaró.
Nagyon nem tetszik a menü!


Szerintem nagyon nehezen átlátható, és hiányoznak a jól megszokott jobb gombos lehetőségek, ráadásul ijesztően emlékeztet egy bizonyos fizetős operációs rendszer menüjéhez. Szerintem kár volt erre pazarolni a fejlesztők energiáját, hiszen az Ubuntu saját menüje úgy jó ahogy van. Szerencsére használhatjuk azt is.

Összességében Jó és könnyen kezelhető rendszer, de nem cserélném el az Ubuntuval! Azért természetesen érdemes kipróbálni!

http://linuxmint.com/

2008. február 24., vasárnap

Linux Mint

Korán van még ahhoz képes, hogy hajnali kettő körül kerültem ágyba, de az idegeim máris darabokban hevernek! Ennek több oka is van, de a főkolompos ez a mentolos oprendszer.
De kezdjük az elején!
Tegnap ugyebár leírtam a telepítést, amivel nem volt semmi gond. Aztán amikor elindult az ablakkezelő, nagyon idióta felbontásban volt a monitor, de gondoltam semmi gond, majd a Képernyők és grafika menüpont segít. Beállítás után a szokásos üzenet, miszerint minden felhasználónak ki kell jelentkezni a változások alkalmazásának érdekében. Ezt megtettem, de semmi nem változott.
Semmi gond, gondoltam, majd a Képernyő felbontása! De a legnagyobb meglepetésemre az ott található beállítási lehetőségeknek köze sem volt ahhoz, amit előzőleg a Képernyő és grafika alatt belőttem!
Persze nem esünk kétségbe, hiszen a Linuxban pont az a szép, hogy az esetleg felmerülő problémákra számtalan megoldás kínálkozik, ezért aztán újra indítottam a komplett X-et. Láss csodát, működik!

Eltelt az éjszaka, és ma reggel bekapcsoltam a gépet. Majdnem frászt kaptam amikor ismét valami több monitornyi asztal fogadott, a frissítési gyakoriság meg 50! HZ.
De nem gond, jön a jól bevált módszer: sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Kitöröltem jó pár felesleges sort, annak biztos tudatában, hogy ennek segítenie kell.
Szerintetek újraindítás után mi fogadott?! Hát persze, megint valami űr felbontás!

Biztosan van erre is megoldás, és gyanítom hogy az én őskövület monitorom sem tesz jót a dolognak, de nem vagyok biztos benne, hogy meg akarom oldani.
Csak addig lesz úgyis a gépen, ameddig nem sikerül a Goblinx telepítésével kapcsolatos problémákra gyógyírt találnom, de erről majd egy következő cikkben.

Természetesen még egy bejegyzést tartogatok azért a Mint-nek, hiszen ettől az "apróságtól" eltekintve ideális "kezdő" rendszernek tartom, így biztos sokakat érdekel.