2007. október 26., péntek

avant-window-navigator

Fordítottam némi időt a csinosításra. Feltémáztam rendesen a rendszert, és úgy gondoltam fordítok némi figyelmet a tálcára is. Régen már használtam a Kiba-dock nevű alkalmazást, ami nem is volt rossz, de most mást akartam kipróbálni. Így találtam rá az avant-window-navigator nevű progira.

Sajnos Ubuntu csomagot nem találtam, viszont szerencsére hosszas keresés után találtam deb csomagokat a következő címen:
http://download.tuxfamily.org/...

Itt ez a tartalom fogad:

  Parent Directory                            
Packages.gz
Release
avant-window-navigator_0.1.2+bzr20070822-1_i386.deb
avant-window-navigator_0.1.9-1_i386.deb
awn-core-applets_0.1.0+bzr20070820-1_i386.deb
awn-core-applets_0.1.9-1_i386.deb
awn-manager_0.1.9-1_i386.deb
closure_0.1.4-1_i386.deb
libawn-dev_0.1.2+bzr20070822-1_i386.deb
libawn-dev_0.1.9-1_i386.deb
libawn0_0.1.9-1_i386.deb
libawn_0.1.2+bzr20070822-1_i386.deb
python-libawn0_0.1.9-1_i386.deb

Ezeket töltsd le:
avant-window-navigator_0.1.9-1_i386.deb
awn-core-applets_0.1.9-1_i386.deb
awn-manager_0.1.9-1_i386.deb

Ezzel meg is van az alap, és ha van kicsi szerencsénk nem lesz
másra szükség. Azért még ne zárd be a böngészőt!:)


Ubuntun nagyon egyszerű telepíteni a deb kiterjesztésű fájlokat.
Ha az alap beállítás szerint az asztalra mentetted le, nincs is más
dolgod, mint duplán klikkelni az ikonra.
Fontos hogy abban a sorrendben telepíts, ahogy a fenti kis
listában látod. Klikk után meg fog jelenni a csomagkezelő
alkalmazás. Ez első lépésben ellenőrzi, hogy rendben vannak
e a csomagfüggőségek. Ha va
lami hiányzik, azt piros betűkkel
ki fogja írni, és örülhetünk hogy nem zártuk be a böngészőt,
hiszen valószínűleg ott van ami kell nekünk. Ilyenkor
csomagkezelő bezár, és előbb telepítsd a függő csomagot.
Ha minden fent van, meg fogod találni az Avant Window
Navigator-t az alkalmazások menüben.
Hivatalos oldal: https://launchpad.net/avant-window-navigator/
Most ilyen az asztalom:
Szerintem csinos, nem?:)))
Ja, és kérdezni nem szégyen!;)

2007. október 25., csütörtök

Last.fm

Minap ígértem az amarok kapcsán, hogy írok pár szót a last.fm szolgáltatásról. Nem is olyan egyszerű megfogalmazni, hogy mi ez pontosan.
Tulajdonképpen egy webes felület, amely igyekszik összehozni a hasonló stílusú zenét hallgató embereket. Az alapot egy letölthető alkalmazás adja, amely információt küld zenehallgatási szokásainkról, melyből statisztika készül.
Ha amarokot használunk, nincs rá szükség hogy bármit is letöltsünk, hiszen abba már kész beépített plugint kapunk, ahol csupán meg kell adnunk felhasználónevünket és jelszavunkat. Ezekhez az oldalon történő regisztrációval juthatunk hozzá.

A webes felület igen összetett, de könnyen ki lehet igazodni rajta. Természetesen lehetőségünk nyílik rá, hogy kapcsolatot teremtsünk azokkal akiknek hasonló a zenei ízlése, hiszen ez az egész lényege! Nem is egy féle módja van, hanem mindjárt három!
Az első lehetőség, ha valakit barátunknak jelölünk, és ő visszaigazol.
A második variáció, ha keresünk egy számunkra színpatikus csoportot, és csatlakozunk hozzá. Ha nem találunk ilyet, akár sajátot is hozhatunk létre! Létezik egy Hungary nevű csoport, amely több mint 500! tagot számlál, de találhatsz kedvenc együtteseid nevével fémjelzett csoportokat is.
A harmadik megoldás, amikor a last.fm un. szomszédokat hoz létre nekünk, azokból az emberekből, akik nagy részt ugyanazt a zenét hallgatják amit mi. Érdemes átböngészni az ő listáikat, hiszen így ismerhetünk meg olyan előadókat, akik esetleg eddig kimaradtak életünkből.

A felhasználók adataiból generált hatalmas adatbázis nagyon sok lehetőséget rejt, és én azt szeretem a legjobban, hogy ezek egy részét automatikusan kapom zenehallgatás közben, hiszen az amarok plugin sok infót megoszt velem. Látom hogy az aktuális zenét mikor hallgattam utoljára, és hogy hányan hallgatták meg rajtam kívül. Az adott zenekar legtöbbet játszott zenéiről is kapok egy listát, és ajánl a rendszer hasonló stílusú előadókat.

Természetesen ez a leírás igen szűkszavú a last.fm-ben rejlő lehetőségekhez képest, de próbáltam a lényegét leszűrni számotokra.

A szolgáltatás oldala: http://www.last.fm/

2007. október 23., kedd

Amarok

Kezdem feltölteni az új Ubuntumat kedvenc programjaimmal!:)))
Nálam az abszolút sztár, ami a zenelejátszást illeti, az Amarok nevű program! A tudása egyszerűen lenyűgöz, nem tudok betelni a sok klassz funkcióval!
Automatikusan feltérképezi a megadott területeken lévő zenéinket, és arról adatbázist készít. Az így elkészült lista igen jól áttekinthető, és egy mozdulattal helyezhetjük át kedvenc számainkat a lejátszólistára.
Persze válogathatunk hagyományos fájlböngészőbe, ha az jobban kézre áll.
De a kedvencem mégis a last.fm támogatás, ami rengeteg információt képes megjeleníteni az éppen lejátszás alatt lévő zenéről, amit persze a netről tölt. Erről a funkcióról később még részletesen írok, ha szeretnétek:) Ha nem akkor is!:)))
A legjobb az egészben mégis az, hogy minden egy helyen, nagyon jól áttekinthetően áll rendelkezésünkre!Az Ubuntut használók legegyszerűbben a Synaptic csomagkezelővel (Rendszer->Adminisztráció->Synaptic Csomagkezelő) telepíthetik. Itt csak rá kell keresni az Amarok szóra, és már telepíthetjük is a progit.
A másik lehetőség Ubuntu alatt Alkalmazások->Hozzáadás/eltávolítás és itt szintén rá lehet keresni.
Terminálban: sudo apt-get install amarok
A telepített program megtalálható az Alkalmazások menüben.

Még hogy nehéz Linux alá progit telepíteni!!!:)))

Más linuxot használók letölthetik a megfelelő csomagot a hivatalos weboldalról: http://amarok.kde.org/

Ubuntu 7.10

Van végre tisztán telepített Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon a masinámon!:) Fél éve Ubuntuzom, és nagyon tetszik ez a rendszer. Eddig a 7.04-es verzió terpeszkedett a cuccon, és igazából az utóbbi hónapig nem volt vele semmi gond, ami később lett, azt is csak magamnak köszönhetem:)))
Kinyírtam pár dolgot, miközben próbáltam magam mélyebben beleásni a rendszer rejtelmeibe, és sajnos a netröl történő új verzióra frissítés sem segített. Ez ösztökélt végül is a tiszta telepítésre.
Nagyon örülök ám hogy megtettem! Most olyan "steril" minden, és gyorsan, kifogástalanul működik a pingvines masina. Vannak alapból 3D-s efektek is, köszönhetően a Compiz Fusion-nak, mely alapból integrálva van a rendszerbe.
Egy dolog azért nem fér a fejembe! Még most is csak gy tudtam elérni, hogy megfelelő legyen a felbontás és a képfrissítési frekvencia a monitoron, hogy kézzel bele kellett túrnom az xorg.conf-ba. Persze nem nagy ügy, csak fura.

Sokan mondják, hogy nincs túl sok újítás a a 7.04-hez képest. Majd meglátjuk!

2007. október 22., hétfő

Travian!!!

Találtam 1 fantasztikus cuccot a neten! Ez 1 stratégiai játék, amit igazából az egész világgal játszhatsz. Ha regisztrálsz, kapsz 1 kis falut, és innen már a Te dolgod, hogy virágzó közösséget hozz létre! Mindenkinek ajánlom!
Regelj a képre klikkelve!Mellesleg ez az első bejegyzésem:), úgyhogy kéretik ünnepélyesen olvasni!:)))
Igaz nem tartozik szorosan a Linuxhoz, de kezdetnek jó!