2008. december 7., vasárnap

UNetbootin - Avagy rendszert a "kulcsra"

Tudjuk, hogy valójában bármelyik Linux feltelepíthető USB kulcsra, de bizony gyakran elég nehézkes a dolog.
Erre a problémára keres, és talál is kiváló megoldást az UNetbootin nevű egyszerű kis program, amely elérhető Linux és Windows változatokban is. Lehetőségünk van egy igen gazdag listából kiválasztani azt a rendszert amelyet szeretnék USB kulcsra helyezni, majd letölti az ISO-t, kicsomagolja, felmásolja a kulcsra, és végül telepíti a boot menedzsert is.
Választhatunk a gépünk merevlemezén terpeszkedő ISO-t is, de akár saját magunk is építhetünk rendszert ha megadjuk a kernel helyét.


A program részben Magyarosítva van, de kezelése annyira egyértelmű, hogy bárki könnyen elboldogul.

Telepítése is egyszerű. Letölthetjük *.deb fájl alakban is, de érdemesebb felvenni szoftverforrásba a felkínált tárolókat, hiszen így a későbbi frissítések automatikusan települnek.
Ezt egyszerűen megtehetjük, ha ráklikkelünk a Rendszer - Adminisztráció - Szoftverforrások menüpontra, és itt kiválasztjuk a Harmadik fél fülecskét, majd a Hozzáadás gombra klikkelünk.


Az alábbi két sort vegyük fel:

deb http://ppa.launchpad.net/gezakovacs/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/gezakovacs/ubuntu intrepid main
Ezután már telepíthetjük a megszokott sudo apt-get install unetbootin paranccsal.
A program helyet kap az Alkalmazások menüben is, a rendszereszközök között.

Azért pár bug feltűnt. Ha gyanúsan hamar végez a feladattal, akkor valószínűleg nem másol semmit az USB kulcsra. Érdemes a kulcsot leformázni FAT32-re, ez szinte mindig megoldja a gondot, de gyakran az is segít ha csak leválasztjuk a fájlrendszerről, és utána újra csatoljuk.

A hivatalos oldal: http://unetbootin.sourceforge.net/