2008. január 5., szombat

Damn Small Linux Reload

Dobtam egy icike-picikét jobb videó kártyát a csúcs szuper PII-be, hogy végre alaposan meggyötörjem a Damn Small Linux-ot(DSL). Ez már AGP! Hiába, összejött az élet!:)))
Mivel nem volt kedvem hallgatni hogyan rázza az asztalt a CD-meghajtóm, feltelepítettem vinyóra. Szerencsére nem téma, hiszen a Pen-es telepítéshez hasonlóan ez is menüből megoldható. Néhány perc, és pár egyszerű kérdés megválaszolása árán felkerült a merevlemezre. A két
választható boot-manager közül válaszd a lilo-t, mivel a Grub nem akar települni.

Újraindítás után végre kellemes felhasználói felület fogadott. A fürgesége
ismét meglepett, alig néhány perc alatt szolgálatra készen bámult rám a Fluxbox.:)
Egy dolog viszont nagyon idegesít! Sehogy nem tudom beállítani a képfrissítést, és az alap 60HZ bizony majdnem kiégette a szemem. Hiába kerestem rá minden létező formában a Google-val, senki nem tud semmit a témáról.

Választhatunk több internetböngésző közül. Az alap a Dillo, ami nagyon gyors, de az elkényeztetett felhasználónak igencsak fapados. Szerencsére van Firefox, ami ugyan lassú még egy komolyabb gépen is, viszont megtalálom benne a megszokott szolgáltatásokat. Amikor szerettem volna írni egy levelet, akkor ért a következő meglepetés. Hiába állítottam be a Magyar billentyűkiosztást, nem minden stimmelt. Az ékezetes betűk ugyan megvoltak, viszont nem qwertz, hanem qwerty kiosztáson ment a cucc. Ezzel sajnos nem is tudtam mit kezdeni. Mellesleg a Num Lock led sem világított:)
A csomagkezelését sem voltam képes igazából megérteni, nagyon fura egy rendszer ez.:)

Foglaljuk kicsit össze a benyomásaimat:
Először is szeretném leszögezni, hogy valószínűleg a legtöbb problémám nem a DSL hibájából adódik, hanem a bénaságomnak köszönhető. Ha több időt szánnék rá, biztos minden megoldható lenne.
Nagyon tetszik maga az elgondolás! Kicsi fürge Linux, luxus szolgáltatásokkal.
Tetszik a csomagok jól átgondolt válogatása, és hogy minden hardvert azonnal felismert gond nélkül.
Ami eltántorított attól a szándékomtól, hogy hosszabb távon futtassam, az a képernyő beállítási problémája. Egy óra alatt majdnem kiesett a szemem, LCD-re meg nem telik.:)
Azoknak ajánlom, akik már értik nagyrészt a Linux filozófiát, de vágynak némi kihívásra. Ja, és legyen LCD:)

Ez a néhány kis probléma azért azon nem változtatott, hogy egy időre ez a kis pingvin lett a kedvenc játszótársam! Szerintem mindenkinek ki kellene próbálni!

Tölts le!

2008. január 3., csütörtök

Zseb Linux:)

Kicsit nehézkesen indul az idei év, nehéz legyőznöm a rám telepedett lustaságot, de mindent elkövetek!:)

Idei első projektként:) elkezdtem "mini" Linux terjesztéseket tesztelni pusztán felhasználói szemmel. Néhány egyszerű követelményt állítottam fel, melyek a következők:


  • Grafikus kezelőfelület
  • Képes legyen futni USB "kulcsról" is
  • Használható legyen egy Noé bárkájából származó gépen
Kétféle masinán próbálkoztam. Az egyik egy még ma is elfogadható konfig, (az én gépem:)):
AthlonXP 1800+, 1GB RAM, ATI9600 grafikus kártya
A másikat egy időutazás alkalmával szereztem be:):
PII 350 Mhz, 128 MB RAM, ATI mach32 grafikus kártya

Az első áldozat a Knoppix alapú Damn Small Linux, melyet neveznek még DSL-nek, vagy DSLinux-nak is. Távoli ősei között fellelhetjük a Debiant, hiszen a Knoppix erre épül. Különlegessége hogy mindössze egy nem egészen 50 MB-os iso fájlt kell letölteni, mely tartalmaz minden szükséges csomagot. Fel lehet telepíteni akár egy 64 MB méretű flash memóriára is, melyet aztán könnyen zsebre vághatunk!

A letöltött ISO-t kiírtam egy CD-re, mely természetesen ezután alkalmas a számítógép indítására. A BIOS-ban be kell állítani a CD-ről történő bootolás lehetőségét, vagy a gép bekapcsolása után a megfelelő billentyű(F9, F10, F11) lenyomásával előcsalhatjuk a boot-managert, és innen kiválasztjuk a CD-t.
Először a nagyobb konfigban teszem próbára.

Miután felpörög a CD, és elindul a DSL, egy csinos kis üdvözlőképernyő fogad.
Itt megadhatunk Különböző indítási paramétereket, melyekkel befolyásolhatjuk a hardverfelismerés menetét, de mivel ez kihagyható, ezért most csak egy sima enterrel lépünk tovább.
Elindul a Linux betöltése, és már most látszik hogy a hardverek detektálása a rendszer erősségei közé tartozik.
Azonnal indítja az X-et, sajnos nincs lehetőségünk parancssoros módban indulni, vagy csak én nem tudom a módját. Alapértelmezett ablakkezelő a Fluxbox, melyet meglepő gyorsasággal pakolt ki a monitoromra. A Fluxbox-nak külön örülök, hiszen már régen terveztem a kipróbálását. Nagyon szép a felület, megnyerő a sötét skin, és a kezelhetősége is meglehetősen rugalmas. Gondosan összeválogatott programok egész arzenálját találjuk, melyek kiválasztásánál úgy tűnik fontos szempont volt a gyors működés. Komolyan mondom, nagyon meggyőző!


Sajnos az ősi konfiguráción már nem volt felhőtlen az örömöm. A sebesség ugyan itt is meglepően gyors volt, viszont a Fluxbox már problémát jelentett. Betölti ugyan az X-et, de ahogy az ablakkezelő kinéz, azt nem kívánom senkinek!
Nem is sikerült beállítanom, igaz túl sok időt nem szántam rá. Valószínűleg a videokártya nincs az ínyére. Mindenképpen ki akarom próbálni másik kártyával, mert szerintem egyébként ezen a gépen is jól muzsikálna!


Nosza, lássuk hogyan boldogulunk a Pen Drive-val!
A CD-ről futó rendszer könnyedén telepíthetjük menüből akár vinyóra, akár Pen-re. Flash memórián kialakít két partíciót, egyet a boot-nak, egyet a OS-nek. Ezután felmásolja a szükséges fájlokat, majd telepíti a boot-managert. Választhatunk a Lilo és a Grub között, kinek mi a színpatikus. Néhány perc az egész, nagyon frappánsan működött!
Akinek a gépe tud USB-ről bootolni, az szerencsés. Sajnos nekem nincs erre lehetőségem, de azért nincs minden veszve, hiszen letölthető floppy image, melyet a hajlékony lemezre másolva(dd if=bootfloppy.img of=/dev/fd0) megoldható a dolog. Elvileg. Nálam sajna ez így nem működött.:(

Mindent összevetve ez egy meglepően sokoldalú, átgondolt, és rugalmas rendszer, melyet ajánlok mindenkinek aki viszonylag régi géppel rendelkezik, vagy aki vágyik némi változatosságra.

Szeretném megkérni azokat akik használják a DSL-t, és nem lusták megosztani velem pár infót, hogy írjanak nekem vagy ide, vagy erre a címre: patya@root.hu

Letölthető innen!

2007. december 31., hétfő

B.U.É.K

Kicsit eltűntem, mert néhány napja próbálok elkészíteni egy Linux routert, sajnos azonban nem akar összeállni a dolog. IPCop-ot telepítettem rá, de a gépem sehogy sem látja a routert, az meg a netet.:)
Úgy hogy éppen vért izzadok!:)

De nem is ezt akartam, csak szerettem volna boldog újévet kívánni minden kedves látogatómnak!

HP