2009. szeptember 22., kedd

Közös Munka

Nemrég megkeresett Mihailov Ferenc, alias Ragazzo, azzal a gondolattal, hogy mit szólnék hozzá ha "erőinket" egyesítve közös blogban jelentetnénk meg írásainkat.
Mivel Ragazzo-t sokra tartom, ráadásul barátként gondolok rá, komolyan elgondolkodtam a dolgon, és végül arra a döntésre jutottam hogy igent mondok.
Ez annyit jelent, hogy mostantól a régi írásaim is elérhetőek lesznek a Linux Hogyanok Magyarul oldalon, és természetesen az új cikkek is ott fognak megjelenni.
Ez a blog is megmarad,  ide is írhattok ha kérdésetek van, viszont új cikkek a közeljövőben valószínűleg nem jelennek itt meg.

Tehát várlak benneteket a Linux Hogyanok Magyarul oldalon, ahol reményeim szerint Ragazzo-val közösen még többet tudunk majd segíteni!

HP

2009. szeptember 20., vasárnap

LXDE Telepítése Mandrivára

Az LXDE ("Lightweight X11 Desktop Environment") egy asztali környezet, amelynek célkitűzése egy régebbi konfigurációkon is rugalmasan működő felület létrehozása. Szabad fordításban a neve is pehelysúlyú X11 asztali környezetet jelent.
Számos disztribúció alapból letölthető LXDE-vel, köztük a Mandriva is, de természetesen utólagosan is feltelepíthetjük, és mindössze 17 mb-ot kell hozzá letölteni.



Indítsuk el a tálcáról a Mandriva Vezérlőközpontot, majd a Szoftverkezelés fülön válasszuk a Szoftverek telepítése & eltávolítása menüpontot.
Ennek hatására elindul az Rpmdrake, ami a Mandriva csomagkezelője.

A keresés mezőbe írjuk be hogy lxde, majd az enter megnyomásával indítsuk el a keresést.
A megjelenő listában tegyünk egy pipát a task-lxde mellé, és klikkeljünk az Alkalmazás gombra. Természetesen a csomagkezelő egyéb "függőségeket" is fel fog telepíteni, de ezzel együtt is néhány perc alatt elkészül.



Nincs más dolgunk mint kijelentkezni, és a bejelentkező képernyőn az LXDE-t választani asztali környezetnek, és már élvezhetjük is a letisztult, villámgyors felületet.

Linkek:
Hivatalos oldal: http://www.lxde.org/
Magyar Wiki: http://hu.wikipedia.org/wiki/LXDE