2007. november 16., péntek

Hamachi

A Hamachi nem más, mint egy freeware virtuális magánhálózat (VPN) kliens program. Képes két számítógépet egyszerűen egymáshoz kapcsolni virtuális magánhálózaton keresztül.

Hogy ez mire jó?
Például úgy játszhatunk interneten keresztül hálózatban, mintha közvetlenül össze lennének kötve gépeink hálókártya segítségével.

Telepítése debian csomagból a legegyszerűbb, ami itt található:
http://download.codigolivre.org.br/smallite/smallite/Hamachi/hamachi.deb

Telepítési segédlet itt:
http://hplinuxblog.blogspot.com/2007/11/programok-teleptse-ubuntu-alatt.html

Ha kell még infó, kérdezz!

2007. november 13., kedd

Kell Víruskereső?

Számtalanszor felmerül a kérdés a Windows-rol áttérőkben, hogy kell e Linux alá víruskereső.
Természetesen léteznek víruskeresők erre a rendszerre is, és vannak olyan esetek amikor ajánlom ezek használatát, de a valódi válasz a kérdésre, hogy felesleges!
Nem véletlen az, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom a Linuxot, és aki sokat internetezik, annak pedig különös nyomatékkal! Merem ezt mondani, hiszen amióta ezt a rendszert használom, soha nem került a gépemre semmilyen rosszindulatú behatoló. Ennek az oldalnak nem célja, hogy szidja a Windowst, de olyan időket élünk, amikor nagy anti vírus szoftvereket gyártó cégek azt mondják, hogy nem lehet a Vista alá megbízható vírusirtót gyártani. Azért ez elgondolkoztató! Nem?
Mi okozza ezt az alapvető különbséget? Ne gondoljátok hogy az, hogy erre az "aranyos kis rendszerre" a vírusprogramozók nem akarnak kártevőket létrehozni. Ennyire ne legyünk naivak! Egyszerű az ok! Nagyon nehéz megkerülni a Linux biztonsági rendszerét!

Mikor kell mégis víruskereső? Főleg akkor, ha Linuxról Windows irányába fájlokat másolunk át. Hiszen lehet a Linuxos gépünkön vírussal fertőzött fájl, csak éppen ezen a rendszeren nem fút le, így aztán nem is szerzünk róla tudomást, a Windows alatt viszont már aktiválódhat.

Én személy szerint az AVG Linuxos változatát ajánlom, már csak azért is, mert ezt nagyon sok régi Windowsos is használta. A deb csomagot letöltheted INNEN!
Ha gondot akoz a telepítés, nézd meg EZT!

2007. november 12., hétfő

BlueProximity

Mindennapos blog körutam alkalmával belefutottam valami nagyon érdekesbe. A LinuxBox-on találtam egy rövidke leírást a BlueProximity nevű programról. Ez nem más, mint egy biztonsági szoftver, de ahogy megoldja a dolgot, na az nem mindennapos!

A lényeg, hogy egy bluetooth--os eszközt, pl. egy mobiltelefont figyel folyamatosan, és ha az kikerül a számítógép "kékfog" adapterének adókörzetéből, ami általában olyan 10 méter, akkor lezárja a gnome asztalt.



Ez már önmagában is nagyon izgi, de a legszebb az egészben, hogy amikor újra érzékeli a követett bluetooth-os eszközt, automatikusan megnyitja az asztalt, még csak jelszó sem kell. Nekem ez nagyon tetszik, hiszen teljes a kényelem!:)))

Sok apróságot állíthatunk be, nagyon egyszerű felületen, és bár a program nyelve Angol, így is nagyon jól áttekinthető.

Szerintem ez szenzációs ötlet, én még nem hallottam hasonlóról. Köszönöm a LinuxBox-nak hogy felhívta rá a figyelmem.

Letölthető deb csomag innen.
Ennek telepítése Ubuntu alatt nagyon egyszerű, ITT találhatsz hozzá segítséget!

Nokia 6600-ás telefon segítségével teszteltem, és tökéletesen működött!;)