2007. október 25., csütörtök

Last.fm

Minap ígértem az amarok kapcsán, hogy írok pár szót a last.fm szolgáltatásról. Nem is olyan egyszerű megfogalmazni, hogy mi ez pontosan.
Tulajdonképpen egy webes felület, amely igyekszik összehozni a hasonló stílusú zenét hallgató embereket. Az alapot egy letölthető alkalmazás adja, amely információt küld zenehallgatási szokásainkról, melyből statisztika készül.
Ha amarokot használunk, nincs rá szükség hogy bármit is letöltsünk, hiszen abba már kész beépített plugint kapunk, ahol csupán meg kell adnunk felhasználónevünket és jelszavunkat. Ezekhez az oldalon történő regisztrációval juthatunk hozzá.

A webes felület igen összetett, de könnyen ki lehet igazodni rajta. Természetesen lehetőségünk nyílik rá, hogy kapcsolatot teremtsünk azokkal akiknek hasonló a zenei ízlése, hiszen ez az egész lényege! Nem is egy féle módja van, hanem mindjárt három!
Az első lehetőség, ha valakit barátunknak jelölünk, és ő visszaigazol.
A második variáció, ha keresünk egy számunkra színpatikus csoportot, és csatlakozunk hozzá. Ha nem találunk ilyet, akár sajátot is hozhatunk létre! Létezik egy Hungary nevű csoport, amely több mint 500! tagot számlál, de találhatsz kedvenc együtteseid nevével fémjelzett csoportokat is.
A harmadik megoldás, amikor a last.fm un. szomszédokat hoz létre nekünk, azokból az emberekből, akik nagy részt ugyanazt a zenét hallgatják amit mi. Érdemes átböngészni az ő listáikat, hiszen így ismerhetünk meg olyan előadókat, akik esetleg eddig kimaradtak életünkből.

A felhasználók adataiból generált hatalmas adatbázis nagyon sok lehetőséget rejt, és én azt szeretem a legjobban, hogy ezek egy részét automatikusan kapom zenehallgatás közben, hiszen az amarok plugin sok infót megoszt velem. Látom hogy az aktuális zenét mikor hallgattam utoljára, és hogy hányan hallgatták meg rajtam kívül. Az adott zenekar legtöbbet játszott zenéiről is kapok egy listát, és ajánl a rendszer hasonló stílusú előadókat.

Természetesen ez a leírás igen szűkszavú a last.fm-ben rejlő lehetőségekhez képest, de próbáltam a lényegét leszűrni számotokra.

A szolgáltatás oldala: http://www.last.fm/

Nincsenek megjegyzések: