2008. március 15., szombat

Ubuntu Tweak 0.2

Nemrég olvastam erről az érdekes, és nem utolsó sorban hasznos programról a Linuxbox.hu-n. Amiért most én is írok róla, az egyrészt hogy nagyon jó kezdeményezésnek tartom, másrészt hogy segítsem az Ubuntu felhasználókat a telepítésben.


Amiért tetszik az az, hogy nagyszerű fegyvert ad az olyan Ubuntu felhasználók kezébe, akik nem tudják, és nem is akarják mélyebben belevetni magukat a rendszer rejtelmeibe. Sok olyan beállítást eszközölhetünk egyetlen klikkel, melyhez eddig konfigurációs fájlokat kellett szerkesztgetni.

A program jelenleg csak Gnome környezethez érhető el, de a fejlesztők azt ígérik, hogy a korai fejlesztési stádiumban lévő alkalmazás később szélesebb körben lesz alkalmazható. Ígéretük szerint rengeteg funkcióval fognak bővülni az újabb kiadások, amit könnyen figyelemmel kísérhetünk, hogyha felvesszük a szoftverforrások közé az Ubuntu Tweak hivatalos oldalán található tárolót. Itt részletes leírást is találunk a telepítéshez, ezért ezt nem írom le.

Néhány lehetőség:

  • Rendszer és felhasználói információk
  • Munkafolyamatok és automatikus indítások
  • Munkaasztal és Compiz babrálás
  • Felhasználók személyes mappáinak beállítása, átnevezése
  • Gnome, Nautilus és energiakezelési beállítások
  • Biztonság
Talán érdemes külön megemlíteni az energiakezelési lehetőségeket, hiszen ennek segítségével nagyszerűen optimalizálhatjuk laptopunk energiafelvételét.

Tudom hogy nagyon sok "régi" Linuxos elítéli az ehhez hasonló programokat, de véleményem szerint pont ilyenek kellenek a Linux terjedéséhez!

Nincsenek megjegyzések: